Proč sami sebe neumíme mít rádi?

Často čteme: Mějte se rádi takoví, jací jste, mějte rádi i své nedokonalosti.  Ale ono se to snadno řekne a hůř praktikuje. Abychom to mohli změnit, je potřeba si nejprve uvědomit, proč nám to tak úplně nejde.

Prvním důvodem je, že se porovnáváme s druhými.  Místo toho, abychom vnímali sami sebe, své pocity a zaměřili se na to, co doopravdy nám samotným přináší radost, soustředíme se na to, co mají druzí a co my na rozdíl od nich nemáme. Když se napojíte sami na sebe, můžete například zjistit, že vám dělá radost dovolená na chatě v horách a nepotřebujete být na Bali. Nebo zjistíte, že nemusíte mít všeobecný přehled jako druzí, protože vám ve vašem životě k ničemu není a nebudete se kvůli tomu cítit hloupě. Dokud nezačnete vnímat sami sebe, trápíte se pocitem, že ostatní jsou lepší a chcete být jako oni, chytří, bohatí, hubení, atd. Identifikujte tedy to, co dělá šťastnými vás.

Dalším důvodem je, že chceme být dokonalí. Chceme být dokonalé mámy, kuchařky, manželky, dokonalí v práci, dokonalí ve všem, co děláme. Co je ale dokonalé? Víte přesně, jak vypadá dokonalost? Většina lidí ji ani nedokáže popsat, ale přesto potřebují být dokonalí. Jak se ale mohou k tomu cíli dostat, když ani neví, jak vypadá? Když ze svého života smažete potřebu dosáhnout dokonalých výsledků a začnete si užívat samotnou cestu, najednou uvidíte, jak úžasné a radost přinášející je vše, co děláte.

To, že zaměřujeme pozornost na chyby a na to, co se nám nepovedlo, je dalším důvodem, proč sami sebe vidíme negativně. Každý v životě dělá chyby, ale záleží, jak se na ně díváme. Místo toho, abyste sami sebe bičovali, přistupte k chybám jako k informaci. Chyba je příležitost udělat to příště lépe. Uvědomte si, že neděláte chyby záměrně, v danou chvíli jste to udělali nejlépe, jak jste uměli.

Jaké jsou praktické kroky, které vám pomohou mít rádi sami sebe?

          1. Chvalte se. Naučte se vnímat, co se vám ten den povedlo, co jste zvládli, a pochvalte se za to. I za maličkost si zasloužíte pochvalu. Uvědomte si, že ne každý zvládne uvařit dobré jídlo, ne každý zvládne dojet autem do práce, ne každý umí svému tělu dát odpočinek ve vaně. Co jste zvládli zrovna dnes vy? Můžete si to i zapisovat do své „knihy pochval“. Když ji za měsíc otevřete, uvidíte, jak úžasní jste.

          2. Nenadávejte si. Mnoho lidí samo sebe shazuje, ponižuje a nadává si. Nedělejte si to. Vy si to nezasloužíte. To, že rozbijete hrnek, že připálíte jídlo nebo zapomenete koupit máslo, neznamená, že jste neschopní, nešikovní nebo kdoví jakými slovy sami sebe častujete. Takové nezdary se prostě v životě dějí a dějí se každému z nás. Tím, že si za ně nadáváme, jen sami sobě snižujeme vlastní hodnotu a dáváme si do svého podvědomí informace, jak jsme špatní. Takže akční krok pro vás – kdykoliv sami sebe přistihnete, že si takhle ubližujete, zastavte se a omluvte se sami sobě. Pokud máte pocit, že se shazujete automaticky a ani si to neuvědomujete, poproste své blízké, aby vás upozornili vždy, když sami sebe kritizujete nebo si nadáváte. A obráceně, i vy můžete pomoci svým blízkým, partnerovi nebo dětem tím, že je zastavíte, když budou znehodnocovat sami sebe.

Tohle jsou první dva kroky, kterými svým klientům doporučuji začít. Jakmile je začnete praktikovat, ucítíte k sobě více lásky a pochopení. Pokud se chcete ve svém životě posunout dál a nejste si jisti, zda to sami zvládnete, ráda vás na vaší cestě ke štěstí povedu formou osobního koučinku. V případě, že máte nějakou konkrétní otázku, můžete využít i formulář pro rychlý dotaz.

Aneta Uhrová
Zakladatelka Životní křižovatky

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře