Jak komunikovat se svým partnerem?

Máte pocit, že komunikace s vaším milovaným vázne? Že vás druhý neposlouchá nebo poslouchat ani nechce? Domluvit se tak, abyste byli oba spokojení, je nadlidský úkol? Proč se nám to vůbec děje a jak z toho ven?

Ve vztahu vzniká velké množství různých situací, které každá strana vnímá ze svého pohledu a vykládá si je po svém, podle svého vnitřního nastavení, podle svých zkušeností z minulosti a naučeného chování, které jsme navnímali ve svém okolí, ať už v rodině, u přátel, z televize apod. Zásadní je si uvědomit, že žijete svůj vlastní vztah, jehož tvůrcem jste vy.

Krok č. 1

Nemějte očekávání! Představte si situaci, že řeknete partnerovi, ať pro vás zítra připraví večeři. Partner souhlasí. Cestou z práce se staví v supermarketu a připraví k večeři obložené chleby se šunkou. Co se vám v tu chvíli honí hlavou? Chleba se šunkou je jako romantická večeře? To si s tím nedal moc práce. Jednou jsem chtěla, aby uvařil, a on koupí chleba. Pěkně to teda odbyl. Hlavně, aby se nepředřel. Podobných myšlenek můžeme mít spoustu. Jak asi potom taková společná večeře dopadne? Problém je v očekávání, která máme v hlavě, ale nevyslovíme je nahlas. Pokud nám na něčem záleží, je důležité to druhému sdělit a neočekávat, že nám čte myšlenky. Jak by tedy mohla taková prosba o přípravu večeře vypadat? „Mohl bys prosím zítra uvařit něco lehkého k večeři? Dobrou večeří bychom zahájili náš romantický večer, otevřeme si víno a budeme se věnovat jeden druhému. Chceš ode mě nějaký nápad, nebo to chceš vymyslet sám a překvapit mě?“

Takových situací je v našich životech spousta, od společných výletů, přes plánování programu pro děti, až po výkon domácích prací. Zamyslete se nad tím, jak konkrétně komunikujete u vás doma.

Krok č. 2

Respektujte druhé! Pokud nemáte jasnou a konkrétní představu, nechte partnera udělat to po svém. Dejte mu důvěru a respektujte to, jak situaci vyřešil. Jak se říká: „Po bitvě je každý generál“. A ve vztahu to platí dvojnásob. Představte si, že partner vynaloží úsilí a energii, například aby přivrtal poličku. Má radost, že to zvládl. Jenže pak přijdete vy a on se místo pochvaly dozví, že polička je příliš vysoko. Teď už víte, kde vznikla chyba. Ano, je to buď v nekonkrétní komunikaci, nebo v nerespektování druhého. Zkuste si vzpomenout na nepříjemné situace, které jste ve vztahu zažili a podívejte se na ně teď znovu, z tohoto nového úhlu pohledu.

Stejně to samozřejmě platí i obráceně. Potřebuje-li partner něco od své ženy, je důležité, aby jí to otevřeně a co nejkonkrétněji sdělil. Jen tak najdete vzájemné pochopení, toleranci a plné souznění jeden s druhým. A na závěr mám pro vás takovou pomůcku. Když se dostanete do nepříjemné situace, začněte na ni koukat i očima druhého a zkuste se vžít do jeho pocitů. Budete se divit, co všechno uvidíte. Zároveň se vám tím otevírá i cesta k jejímu vyřešení.

Tyto dva kroky vidím jako zásadní v budování zdravého a silného vztahu a jejich praktikování vám v partnerství hodně pomůže. Pokud však máte pocit, že to nestačí, a chcete se věnovat podrobněji vašim konkrétním situacím, abyste byli ve svém vztahu šťastní, kontaktujte nás. Rádi vám pomůžeme. Pamatujte, že láska je tu pro každého.

Aneta Uhrová
Zakladatelka Životní křižovatky

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře