Proč lidé stále více užívají antidepresiva?

Chápu, že někdo potřebuje krátkodobě užívat léky, aby získal oporu sám v sobě, mohl se znovu postavit na nohy a jít dál.

Bohužel mnoho lidí u nich zůstává déle, dokonce i roky.  Nemuselo by to tak být. Pokládám si neustále otázku, zda lidem snad nezáleží na jejich zdraví.  Nebo nevidí, že k uzdravení vedou i jiné cesty? Smysluplné a hlavně trvale neměnné. Potlačují svoje pocity léky, aby všechno zvládli. Aby se cítili líp? Získali sílu? Proč si mnozí myslí, že to bez léků nejde? SEBE potlačíme chemií. Je v tom strach, že to jinak nejde zvládnout? Nevěří si?

V dnešní uspěchané době je to pro mnoho lidi nejrychlejší řešení. Každopádně dlouhodobě efektivní vůbec není. Nepříjemné pocity a emoce přicházejí, aby nám sdělily, co není v pořádku uvnitř nás samotných. Pokud jim nenasloucháme, prohlubují se, ukládají se do těla.  Pokud je nezpracujeme, buší na dveře našeho srdce tak dlouho, dokud si to neuvědomíme. V horším případě se v životě leccos přihodí, aby uvědomění přišlo.

Prášky Vás utlumí. Duše skomírá. Tělo chřadne. Lidé jsou uměle spokojení.

Svůj život kvůli tomu neprožíváte naplno – a přitom byste mohli. I bez léků.

Co s tím?

Nejdůležitější je hledat příčinu. Proč vlastně nejsme šťastní, proč se nám to děje? Co v nás způsobuje to, jak se cítíme? Strach, nejistota, negativní prožitek. Kde nastal zlom, kdy se nám začaly negativní emoce projevovat a prohlubovat?

Změny v našem životě můžou nastat v různých životních parametrech a rolích (například se staneme partnerem nebo manželem či manželkou, po narození dítěte, po rozchodu nebo rozvodu, trápíme se po úmrtí někoho blízkého…dosaďte si sami, kdy jste se začali cítit nekomfortně).

Nepředávejte svoji zodpovědnost druhým. Převezměte ji sami za sebe. Už v tom je ta síla. Zkuste prozkoumat sami v sobě, proč k Vám negativní emoce a pocity přicházejí a co Vám říkají.Věřte, že je mnoho jiných, zdravějších cest.

Přáním každého z nás je cítit se v životě šťastný. Pokud se rozhodnete jít tomuto cíli naproti, velmi ráda Vám pomůžu. Koučink je bez chemie a vedlejším účinkem jsou Vaše příjemné pocity. Doporučujeme využít služby našich transformačních koučů z Life Academy.

Začít můžete třeba i  seminářem Cesta zpátky k sobě. Více o semináři najdete zde.

Petra Vašíčková
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. "Naučte se mít rádi sami sebe." Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře