Chcete dát ještě šanci vašemu vztahu?

Máte vztahovou krizi a nevíte si s ní rady? Nedokážete spolu komunikovat, jste zaseklí? Milujete jeden druhého, ale jako by něco pořád drhlo? Snažíte se váš vztah zlepšit, ale narážíte na sebe? Máte pocit, že si nerozumíte? Že partner mluví jinou řečí? Když chcete něco začít řešit, většinou se pohádáte a nikam to nevede?  Nebo cítíte, že vedle sebe už jen přežíváte, dokonce zvažujete rozchod, ale přesto to ještě nechcete vzdát? Nevíte, jak dál…?

Co  s tím?

Partnerství může být zdrojem velké spokojenosti, ale taky ho můžeme vnímat jako boj. Proč to tak je?

Každý jsme jiný. Každý z nás měl jiné dětství, jiné vzory, jinou výchovu. A aby toho nebylo málo, muži a ženy se liší tak, že je to pro druhé pohlaví leckdy nepochopitelné. Muž chce ženu potěšit, ale ji jeho jednání rozčílí a muž nechápe. Žena chce muži vyjádřit podporu, ale muž ji nepřijímá a žena se urazí (a nechápe). Slova a skutky druhého někdy vnímáme úplně jinak, než jsou myšleny, a bereme si je příliš osobně. To je právě příčina většiny nedorozumění,  důvod, proč se cítíme zranění. Proto  útočíme na druhého,  nebo se stáhneme a urazíme. Podobný scénář se dokola opakuje, až jsme z toho stále unavenější a chceme to vzdát a mít konečně klid – určitě je to také cesta, ale „úniková”. Není to řešení…

Typický příklad: Žena si chce povídat. Dobře, muž souhlasí. Žena mluví. Stále mluví. Mluví o problémech. Muž se cítí čím dál hůř. „Proč mě zase obviňuje?“, myslí si.  Narůstá v něm napětí. „Copak já za to můžu?“ Nejdřív se snaží navrhovat řešení. To se nesetkává s úspěchem a žena se zdá být dokonce stále nespokojenější a naštvanější. Muž cítí, že se musí bránit. Postupně se začnou hádat a muž dále emoce své ženy není schopen zvládat. Raději odchází, připadá mu to v tu chvíli jako nejlepší řešení. Výrazy „komunikace“ a „povídat si“ už nechce příště ani slyšet. „Ať dělám, co dělám, ona je stále nespokojená! Pořád mi něco vyčítá! Moji snahu nikdy neocení! Nevím, co chce!“

Žena přitom „jen“ mluví. Chce se jen vypovídat, aby se jí ulevilo. Chce pochopení. Nechce na muže útočit. Nechápe, proč on se brání. Začne mít pocit, že on se jen vymlouvá. Chtěla si mluvením ulevit, místo toho je čím dál frustrovanější. Cítí nepochopení ze strany muže. „Vždyť on vůbec neposlouchá! Vůbec nechápe, co chci! Proč mě neutěší? Proč mě neobejme? On   dokonce jde pryč,to snad ne? Nezáleží mu na mně a na mých pocitech? On už mě nemá rád?!“ Cítí se nepochopená, opuštěná.

Toto je jen jeden z mnoha příkladů, které můžete ve vašem partnerství zažívat. Výsledek je ale často stejný – místo spolupráce nastává boj. Vzniklo nedorozumění. Přitom je vše jednodušší, než se zdá. Jak z toho ven?

Můžete si třeba něco přečíst o rozdílech mezi ženským a mužským vnímáním. O  různých potřebách. Mnohdy se ale v každodenním životě necháme příliš pohltit emocemi a stále nemůžeme najít společnou řeč.

Řešením by mohla být párová konzultace u partnerského kouče. S nestrannou třetí osobou se emoce nevyhrotí a vše se v klidu pojmenuje. Konzultant může zprostředkovat každému partnerovi postoj toho druhého. Zapracuje se  na tom, jak vylepšit a zefektivnit vaši komunikaci,  jak se vzájemně pochopit a  pracovat s přirozenými rozdíly,  nepovažovat je za  překážku, ale za něco, co vás spojuje a čím se vzájemně doplňujete.  Jak být na jedné lodi a přestat bojovat.

Co konzultací získáte

  • Pojmenujeme aktuální situaci a konkrétní problémy
  • Každý z páru dostane dost prostoru vyjádřit,  co a jak cítí – bez hodnocení
  • Vzájemně si vyjasníte představu, jak dál
  • Domluvíte se na konkrétních krocích k nápravě
  • Najdeme společně  tu nejlepší cestu, jak pokračovat a pracovat na sobě, abyste do vašeho života vnesli opět radost, klid a harmonii

Pokud to situace vyžaduje, tak se na párové konzultaci zabýváme i hlubšími příčinami vztahové krize.  Abyste mohli jít dál, může být nutné uzavřít minulost, zbavit se křivd a bolestí, odpustit.

Pro vztahový restart je někdy důležité vyčistit vztah s rodiči a rodové vzorce, protože to často bývá příčinou opakujících se partnerských problémů.  Uzdravující pro vztah je i posílení sebevědomí a vyléčení vnitřního muže/ženy.  Vztahové krize jsou často posíleny i nerovnováhou mezi osobním, rodinným  a pracovním životem, konzultace vám pomůže i s uspokojujícím nastavením těchto oblastí. To vám umožní mít dostatek vlastního prostoru a cítit se ve vztahu svobodně.

Lucie Rožková
Kouč a lektor

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře