JAK PRODÝCHAT NEGATIVNÍ EMOCE

V mém životě velkou roli hrálo odmítání od mužů. Prapříčina spočívala v mém dětství. Táta mě nepřijal. Nikdy mě nepohladil, neřekl, že mě má rád. Naopak veškeré mé projevy citu k němu byly odráženy z jeho strany velmi silně. Není divu, že se v mém podvědomí zapsal vzorec „Muži, které miluji, mě odmítají”. Naposledy tento vzorec zaútočil na mé citlivé místo nedávno. Jela jsem na domluvenou schůzku s přítelem a on nedorazil. Hned se mi sepnul v hlavě kolovrátek a spustil:„Muži, které miluješ, tě odmítají”. Už jsem viděla ty nejčernější scénáře. On mě nemiluje, když nepřišel. Nestála jsem mu ani za to, aby zavolal.

Pak mě napadlo, že vyzkouším metodu prodýchání. Mnoho jsem o ní četla. Zaměřila jsem se na tuto bolestnou emoci. Prodýchávala jsem tak dlouho, až jsem pocítila vnitřní klid a úlevu. Toto čištění můžou doprovázet i různé fyzické projevy: zimnice, bolest na těle, pocity na zvracení. Nezalekněte se jich. Jsou známkou toho, že čištění probíhá.

Metoda prodýchávání

1. Najdi si klidné a tiché místo
2. Zavři oči a pozoruj, kde cítíš emoci ve svém těle
3. Polož ruku tam, kde emoci pociťuješ
4. Dýchej do toho místa – hluboký nádech a výdech
5. Dýchání opakuj tak dlouho, jak potřebuješ
6. Cítíš, jak se emoce sune tělem nahoru, dostává se až do krku
7. Případné fyzické projevy prodýchávej
8. Až ucítíš vnitřní klid, otevři oči

Zvědoměná a takhle prožitá emoce již není skryta v podvědomí. Tím je její vliv anulován. Do podvědomí se ukládají nejen převzaté vzorce, ale i pocity, které nám není dovoleno prožít. Hněv, vztek, lítost. Jejich vědomé odžití je důležité, aby při stejné situaci se již tyto negativní emoce nepro-jevovaly.

Mně tato metoda pomohla odžít si mnoho vzorců a tím zklidnit emoce. Pomohla i Vám? Sdílejte své poznatky. Připravuji pro vás i audio verzi této meditace. Meditaci si můžete vyzkoušet i se mnou naživo jako součást konzultace. Těším se na vás.

Staňte se profesionálním koučem i vy díky akreditovanému výcviku koučů od Life Academy, který se koná v Praze. Naučíte se techniky pro osobní růst i pro pomoc druhým. Pro absolvování tohoto kurzu není nutná žádná předchozí praxe.

Zdeňka Rumlová
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. "Naučte se mít rádi sami sebe." Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře