Buďme vždy na prvním místě, buďme sami sebou

Být sám sebou je jedna z velmi důležitých věcí v našem životě. Náš vztah k sobě samým je přímým odrazem vztahu druhých k nám.

Přijde vám, že život vám staví do cesty jen překážky, že se vám v ničem moc nedaří, spíše přežíváte dny, a tak celkově svůj život?

Jako názorný příklad vám budu vyprávět příběh Michala.

Poté, co dal Michal svůj život dohromady, ozvala se jeho bývalá partnerka s nabídkou, jestli by se nechtěl sejít, že by ho ráda viděla. V té době se cítil dobře a řekl si, že i on se s ní rád uvidí, přece jenom jeho cit k ní úplně nevyprchal. Setkání proběhlo příjemně – i přes to, že se spolu před časem rozešli. Od té chvíle se začali vídat pravidelně, trávit spolu volný čas a postupnými krůčky navazovali na předchozí vztah, který spolu měli. Bylo vidět, že oba udělali krok kupředu, a vše se zdálo být idylické.

I tak ho ale tížilo svědomí, že rozpad vztahu způsobil on, a tudíž by měl teď vše vynahradit, a odčinit tak své předchozí „špatné“ rozhodnutí.

Po uplynutí několika týdnů se vzájemný vztah začal zhoršovat místo toho, aby se zlepšoval. Nevěděl, proč tomu tak je, jelikož dělal vše pro to, aby jim spolu bylo dobře. A tak začal dělat ještě více. V tu chvíli nastal zlomový moment, který ho s chladnou jistotou začínal stahovat na dno, a přestával být sám sebou, pomalu se od sebe začal odpojovat. Čím více se snažil, tím více padal dolů, úplně se oddal vztahu.

Najednou se vše kolem něj začínalo hroutit: práce, koníčky, přátelé. Vše letělo nezadržitelně ke dnu. I přes to všechno dál zůstával, dále vše prohluboval, nedokázal se vymanit ze vztahu, ve kterém mu nebylo dobře, i když to sám chtěl. Dalo by se říci, že doufal v zázrak, který ale nemohl přijít.

Vše dospělo až do okamžiku, kdy si řekl „STOP“. Okamžik, kdy si řekl, že mu tento vztah za to nestojí, že chce žít, a ne se trápit, být to opět on, opět se nadechnout a žít.

S Michalem jsme společně zapracovali na sebehodnotě a na několika vnitřních vzorcích, které ho v partnerském vztahu nutily se upozadit.

Poté, co Michal dal sám sebe na první místo, život se mu pomalu začal měnit. Vztah, ve kterém setrvával a bál se z něj odejít, mu najednou přestal dávat smysl. Sám sebe posunul v životě a je sám sebou.

Nejste na to sami. Vyzkoušejte konzultaci ZDARMA s osobním koučem.

Lucie Königová
Autorka tohoto článku. Zde na mém profilu najdete více informací.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře