Je horší fyzické nebo psychické týrání?

Co je horší: být týraná fyzicky, nebo psychicky? To je otázka. Srovnala bych ji s otázkou, co bylo dřív: kuře, nebo slepice? I zde můžeme polemizovat. Ale ta otázka nemá tak závažný podtón jako ta týkající se domácího násilí. Nicméně oba druhy trápení druhého mají své fáze:

  1. napětí (dusno)
  2. útok (fyzický i psychický)
  3. lítost tyrana
  4. období klidu

Tyto fáze se opakují. Čím častěji, tím jsou agresivnější a časový úsek období klidu se krátí. Z takového kruhu se těžko odchází. Pachatel si je vědom toho, jak se jeho oběť cítí, jejího nesebevědomí a strachu. Ženy (i muži), které jsou na znevýhodněné straně, jsou přesvědčeny, že:

jsou špatné a ubližování si zaslouží,
jsou tak špatné, že je nikdo nemůže chtít,
nejsou hodny lásky

Mučitel tohoto zneužívá ve svůj prospěch. Ví, že takto „postižená“ žena mu neuteče.

Fyzické ubližování bývá víc viditelné. Jenže modřiny a zlomeniny mnoho žen obhájí pohádkou o své nešikovnosti nebo padající dóze z police. Určitě jste jich už pár slyšeli.

Psychický teror tolik vidět není. Dá se lépe skrýt mezi čtyřmi stěnami. Nezanechává tak výrazné stopy na těle (i když při dlouhodobém stresu se často objevují nemoci). A tak se navenek seriózní, galantní muž změní v běsnící bestii. Nic mu není vhod. Řve, deptá, ponižuje, vyhrožuje.

V koučinkových zónách i křeslech často ženy opakují totéž: Nemáme proti němu šanci. Na sociálce (u soudu) si nasadí masku pana Dokonalého, vyzdvihne do výšin své zásluhy, jak se stará a pomáhá. „Úplně ty ženské zhypnotizuje,“ řekla mi Lada. Její „zlá polovička“ zrovna takhle nefér bojovala o střídavou péči na sociálce. Přitom o děti nejevil zájem, ale na truc ženě dokázal vylíčit příběh otce století.

Kde si ale říct o pomoc?! Kdo mi porozumí?! Taky jsem si tyto otázky kladla. Dokázala jsem si živě představit, jak můj ex líčí své zásluhy a dokonalou péči. Vždyť se mi vysmějí! Hysterická ženská! Obraťte se přímo na odborníky Bílý kruh, ROSA aj. Tam jsou fundovaní a proškolení pracovníci. Znají zvyky a žargon tyrana. Změňte vzorce v hlavě. Změňte svá přesvědčení, jsou chybné. Pokud si myslíte, že jste špatná a zasloužíte si, co se vám děje, pak ani odchod od tyrana není záruka, že nový muž bude jiný.

Co vysíláte, to přitahujete.

Tým koučů je připraven vám pomoci. Stačí jen anonymní dotaz přes poradnu nebo se objednat na konzultaci.

Každý takový malý krůček je velkým krokem ke spokojenějšímu životu.

Zdeňka Rumlová
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. "Naučte se mít rádi sami sebe." Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře