Proč muži nemluví? – 1.část

Mlčící muž, to je pro ženy strašák. To ticho je drásá a ničí. Co za tím asi je? Určitě jste to zažily. Ja-ké strašidelné scénáře se vám míhaly v hlavě. Už mě nemiluje! Chce mě opustit! Něco jsem provedla? Má jinou! Tím, že se trápí, trpí také ženská potřeba pomáhat a pečovat. Nerady vidíme, že blízká osoba není šťastná. Podle sebe soudíme i muže. Totiž když žena mlčí, je to známka toho, že je ko-nec, že dál už nemá co říci nebo že by to, co by vypustila z úst, bylo fakt drsné.

Nevědomá žena to, že nad mužem nemá kontrolu, bere těžce. Když je potichu, jak může vědět, co a na koho myslí? Nevěří sama sobě, většinou je na muži závislá a jeho ztráta je pro ni nebezpečná.
Nevědomá žena za muže myslí, plánuje mu aktivity, řeší za něj problémy, platí dluhy. Manipuluje s ním. Potřebuje vědět o každém jeho kroku, myšlence. Myslí si, že svou bezmeznou pomocí muže získává, ale opak je pravdou. Partner buď zneužívá její „dobroty“, nebo se za každou cenu snaží uniknout. Když ne fyzicky, tak uniká do svého světa. Do své jeskyně.
Nevědomá žena muže z jeskyně tahá ven. Rve ho zpět do svého území, kde má kontrolu. Není divu, že muž tráví čas raději v práci, v hospodě nebo s kamarády.

Některé návštěvnice seminářů přivádí drahé polovičky sebou. „Tak jsem vám ho přivedla, tak ho změňte.“ Jenže takhle to nefunguje. Změnou musí projít žena. Chlap je zrcadlo. Ukazuje ženě její slabost, nedůvěru v sama sebe, závislost.

Častou stížností je: on mi s ničím nepomáhá. Tak schválně, dámy, kdo u vás doma nosí kalhoty? Já jsem je nosila celý svůj partnerský život. Expartner byl raději myšlenkami mimo. Přemýšlel spíše nad nesmrtelností chrousta, než aby se chopil díla. Prostě nic, co se snažil udělat, mi nebylo po chuti. Tedy přidělat zásuvku hned u skříňky, takže nešla otvírat. Kdo by jej pochválil? Jenže co by se snažil a pomáhal, když i kdyby byla zásuvka ze zlata, bylo by to špatně? Raději šup šup a rychle.

Vědomá žena ví, že muž potřebuje svůj čas a trávit jej v jeskyni. Toleruje jeho přemýšlení. Potřebu být nerušen.
A čas umí využít sama pro sebe. Je si vědoma toho, že i ona se může pomocí meditace napojit na své já. Pracovat na sobě. Tvořit. Dává lásku a čas sama sobě. Muž jí vrací, co vysílá.

Stát se vědomou, milovanou ženou je velmi inspirující. I ty se jí můžeš stát. Rádi ti pomůžeme.

Zdeňka Rumlová
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. "Naučte se mít rádi sami sebe." Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře