6 praktických námětů na rodinné sdílení

Rodinné projekty tmelí rodinu.

Společné projekty učí nejen respektu a hodnotě přínosu práce pro druhé. Přináší všem nezapomenutelné zážitky, na které se vzpomíná celý život.

Tipy na rodinné projekty na celý rok:

1. Degustační čtvrtky

Jednou měsíčně vybereme zajímavou restauraci a jdeme ochutnat nová jídla. Můžeme si dát limit na jednu osobu Kč 300,-. Děti mohou přispět 10 % z kapesného, aby se učily hospodařit. Děti se naučí nebát se zkoušet nové věci. Ochutnat nové kuchyně – thajskou, japonskou, vietnamskou, indickou. Rodina má nové dobrodružné zážitky. Sdílení nového pro všechny. Inspirace si i doma něco nového uvařit.

 

2. Filmové pátky

Vybere se zajímavý film. Rodina se na něj dívá společně. Připraví se občerstvení a vytvoří se příjemná atmosféra domácího kina. Je to příležitost společně sdílet legraci, zajímavé myšlenky z filmu apod. Běžně televizi totiž nemá smysl vůbec pouštět. Je to jenom „časožrout“.

 

3. Společné vaření

Příprava receptů, nákup a vaření – vybere se recept a jede se nakoupit. Každý může mít na starosti část. Předkrm, hlavní jídlo a dezert. Při takové rodinné aktivitě se děti naučí vnímat hodnotu práce pro druhého. Mohou se pak jednotlivé chody obodovat a na konci měsíce vyhlásit šéfkuchaře měsíce!

 

4. Úklid

Doma bydlí a používají koupelnu, kuchyň, obývák a další prostory všichni. Je tudíž potřeba, aby se všichni zapojili do vytvoření příjemného prostředí. Jedna z možností je: rozdělení domácnosti do různých sektorů (kuchyň, obývák, koupelna a WC, …) a každý má na starosti jeden uklidit za týden. Učí respektu vůči pořádku a hodnotě uklizeného prostoru. Zapojí se celá rodina. I chlapci se učí, co je to záchodová štětka a jak se používá.

 

5. Sportovní večery 

Sport je vždycky zábava. Kromě efektu pro zdraví člověka přinese i zážitky ze společného sdílení. Dá se vyrazit na kola, brusle, tenis, plavání. Soutěživé rodiny mohou vyhlásit rodinné turnaje. Někdy stačí i 30 minut na dětském hřišti. Soutěž ve šplhání. Kdo se déle udrží na laně. Nechte děti, ať vymyslí soutěže. Dá se podniknout i ve všední den na večer. Všem prospěje se protáhnout a zablbnout si.

 

6. Večer rodinných her

Zimní večery nebo deštivé letní dny přinášejí skvělé podmínky pro společenské hry. Připraví se dobré nápoje, občerstvení a mohou se hrát různé hry. Zapálí se svíčky, pustí se pohodová hudba a vzniká tak úžasná atmosféra pro rodinné sdílení. Může se vyprávět, vymýšlet různé příběhy apod. Je to skvělá příležitost pro projevení kreativity každého člena. Může se něco vyrábět. Fantazii se meze nekladou. Děti se učí pracovat se svojí kreativitou. Vymýšlet nové nápady, ale především – trávit večer bez televize!

 

7. Kulturní akce

Jednou za měsíc se vyrazí za nějakou kulturou, do přírody. Může to být i jenom poznání zajímavosti z průvodce města. Podívat se na historii místa, kde bydlíme. Nemusí to být vůbec žádná nákladná věc. Kolikrát žijeme v místech, kde neznáme nic z historie. Ani nevíme, co je za naším plotem. Děti se naučí dívat se kolem sebe. Vnímat okolí a krásy, které jsou kolem. Podnítí je to zajímat se o život. Doslova zvednou hlavu ze zajetých kolejí. Připraví se tak na cestování a poznávání.

Další jednoduché osvědčené techniky, metody a principy, které staví vztahy s dětmi, můžete najít v mé knize:

Více najdete v mé knize >> (Ne)Gramotný rodič

Lucie Königová
Autorka tohoto článku. Zde na mém profilu najdete více informací.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře