Hubnutí začíná v hlavě. Nedejte se

Jo jo, jo-jo efekt nás provází často. Spolu s dietou jde v ruku v ruce. Zatímco zdravým stravováním a pohybem jdou kila dolů pomalu a jistě. S jo-jo efektem stačí málo a váha jde nahoru i s dietními úroky. Kilo sem, špíček tam. Velmi obrazně by se dalo tvrdit, že přiberete i při pohledu na obal od čokolády.

Z letité zkušenosti je patrné, že snižování váhy má u mě (i ostatních žen) dvě fáze: dietní a žrací. Zdravé a nezdravé. Cvičící a lenošící. Kratší a delší. Co je impulsem k tomu, že z fáze hubnutí přecházíme do fáze „bodové“ – co vidím, to zbodnu?

Z praxe kouče mohu tvrdit, že nejčastější příčinou jsou hluboko uložené vzorce v hlavě. Tím neposkytuji alibi nám prostorově výraznějším. Píšu praxí ověřený fakt. Chceš-li zhubnout a udržet si váhu, nejdřív začni pracovat se svými vzorci v podvědomí.

Věty pronesené na adresu dítěte ve smyslu „stejně nikdy nezhubneš“, „no fuj, ty jsi tak tlustá“, „máme tloušťku v rodině, i ty budeš stejná“ jsou jednou z příčin, proč ne a ne trvale zhubnout. Máte v podvědomí zapsáno „Nikdy nebudeš hubená.

I mnohé životní zkušenosti jsou příčinou stoupající váhy. Neopětovaná, zraňující láska. Špatný výběr partnera v období štíhlosti vede ženy k většímu apetitu. Když budu silná, budu sice sama, ale muž mi neublíží. Přesně to se dělo mé klientce. Kdykoliv měla „modelkovské“ období, muži na ni letěli jako vosy na bonbón. Jenže výběr nebyl dobrý. Dostávalo se jí to, co vysílala. V té době se opravdu neměla ráda. Udělala si tedy obranu před citovými propady. Zakulatila se. Jenže dala dolů pár kilo a už se jí v hlavě ozval alarm: Pozor na muže! A jo-jo efekt měl zelenou.

Hubnutí je opravdu v hlavě. Mnoho z nás hledá útěchu v jídle. Nahrazujeme si tím emoční výkyvy. Nedostatek lásky. Jako jsou citliví lidé alkoholici, mají i jedlíci citlivou duši. Přejídání je náplast na emoce.

Ale i ti „hubeňouři“, již by rádi nějaké to deko přibrali, a nemohou, jsou pod vlivem vzorců podvědomí. V dětství slýchávali průpovídky obdobného druhu. „Moc nejez, ať jsi hezká.“ „Štíhlá žena si za-slouží lásku.“ „Obézní nikdo nechce.“ Mozek si všechna tato tvrzení přeloží po svém. Jen hubený budu milován.

Ať patříte do skupiny té, či oné a chcete udělat něco pro sebe, můžete se na mě s důvěrou obrátit. Ráda se stanu průvodcem na vaší cestě k vysněné postavě a k jejímu udržení. Sama jsem si prošla martyriem diet, krabiček, léků, alternativ stravování, měla období jo-jo efektů, až ručička váhy dosahovala hodně přes 100 kg.

Zdeňka Rumlová
Certifikovaná koučka u Lucie Königové. "Naučte se mít rádi sami sebe." Více informací o autorce zde.

Nová kniha

Cesta zpátky k sobě

Buď  tím, kým opravdu jsi.

Jak porozumět sami sobě, trvale změnit svá vnitřní nastavení a žít v souladu se sebou.

Kniha

(Ne)Gramotný rodič

Jak uspět jako rodič.

Děti jen zrcadlí své rodiče. Začít je potřeba u sebe.

Komentáře